Zaterdag 10 oktober: Buiten de Binary Dag

Dit gaat over 2015, klik hier voor het volgende evenement 

Duidelijkheid is vaak best wel lekker. Om te weten of je vlees, vis of vegetarisch eet bijvoorbeeld, met mayonaise of ketchup. Maar mensen zijn zelden zo duidelijk, en als we mensen in duidelijke hokjes proberen te duwen gaat er veel verloren. Tussen man en vrouw, tussen hetero en homo, tussen seksueel en aseksueel, tussen alle hokjes zit ook nog wat, de ruimte van… nou ja, van al het andere.

Op 10 oktober 2015 organiseert de Transgendergroep Nijmegen voor de 2de maal een dag vol workshops, lezingen, films, debat en meer over de ruimte buiten de hokjes. Om die ruimte te onderzoeken, namen te geven en die namen weer uit te gummen, en vooral om die ruimte te vieren.

Kom langs en ontdek de veelzijdigheid en veranderlijkheid van seksualiteit, gender, verlangen, fantasie, uiterlijk, innerlijk, lichaam, identiteit en de rest. En breng je eigen veelzijdigheid mee natuurlijk!

Datum: 10 oktober 2015
Tijd: plusminus van 11 tot 23 uur, met afterparty tot laat
Plaats: Roze Huis, St. Antoniusplaats 1 & Marcus Antonius, St. Antoniusplaats 15
Deelname: Gratis
Toegankelijkheid: Beide zalen van het Roze Huis zijn rolstoeltoegankelijk via de zij-ingang van de kleine zaal. Er is tevens een rolstoeltoegankelijk toilet. Cafe Marcus Antonius is niet rolstoeltoegankelijk, de achteringang heeft 2 treden. Volg je de workshops in het Roze Huis maar kun je niet van de horeca in Marcus Antonius gebruik maken? Onze vrijwilligers halen graag wat te drinken voor je. Vragen over de toegankelijkheid? Mail naar info (at) transgendernijmegen.nl
Klik hier voor een plattegrond

Je kunt ook via facebook op de hoogte blijven.

Programma:

Tijd Marcus Antonius Grote Zaal Roze Huis Kleine Zaal Roze Huis
11.00 Inloop
11.30 Opening
12.00 1. Workshop: Overleven in de Transgenderzorg  2. Presentatie:

Kink voor Iedereen

3. Workshop:

Seks en relaties als je lichaam anders werkt

13.30 4. Workshop: Tantra  5. Workshop:Thuis in je lijf als transgender

6. Workshop:

Poëzie

15.00

7. Workshop:

Queer Tango

8. Presentatie:Life is beautiful, dress accordingly!

9. Workshop:

Aseksualiteit en Gender

16.30  10. Film: ‘Kate Bornstein is a Queer and Pleasant Danger’

11. Workshop:

Polyamorie en Familie

18.00 Potluck eten
19.30

12. Documentaire:

DOEN // LATEN

13. Workshop: Bondage voor beginners
21.00 7. Workshop:Queer Tango 13. Vervolg workshopBondage voor beginners

14. Ervaringsverhalen:

Transgender leven zonder genderteam

22.30 Gezamelijke Afsluiting en Feest

 

BESCHRIJVING WORKSHOPS

1. Workshop: overleven in de transgenderzorg

In deze workshop zal Frederique beginnen met het toelichten van de uitgangspunten zoals die nu in de transgenderzorg gehanteerd worden op basis van DSM-V en de Standards of Care. Daarna gaan we met z’n allen in gesprek: op basis van de presentatie en op basis van prikkelende stellingen. Tot slot is er ruimte voor het stellen van brandende vragen. Doel is om goed beslagen ten ijs te komen als je gesprekken met medici in gesprek gaat, via de discussie die we hier voeren kunnen we van elkaar leren.

2. Presentatie: Kink voor iedereen

Kink kan creatiever. Er bestaan honderden manieren om je seksualiteit te beleven maar het algemene beeld dat mensen hebben is een tweedeling tussen romantische seks bij kaarslicht of handboeien en zweepjes: Vanilla of BDSM. Maar er is zoveel meer. Rense vindt die tweedeling saai. Seks verdelen in Vanilla of BDSM is net zo beperkend als je kleuren beperken tot zwart en wit. En kinky sex verdelen in een ’top en bottom’ of ‘sub en dom’ is net zo beperkend als het indelen van seks in ‘man en vrouw’. Tijd om bestaande denkpatronen kritisch onder de loep te nemen, te kijken wat voor kinks er nog meer bestaan en wellicht de fantasie te prikkelen.

3. Workshop: Sex en relaties met een ander lichaam.

Een vrouw die lesbisch is en spastisch zal de aftrap geven met haar verhaal. Daarna een groepsgesprek waarbij mensen onder andere gevraagd zal worden wat hun eigen beelden en vooroordelen zijn als het gaat om gehandicapt zijn en sex en relaties. Deze workshop staat open voor mensen met en zonder functiebeperking.

4. Workshop: Tantra

Helene Baayen en Jan Tromp van Pure Nature Passion (www.purenature.nl) maken met jullie een kleine reis waarbij jullie zintuigen geprikkeld gaan worden. Na een korte introductie over tantra gaan we in tweetallen aan de gang. De partners wisselen halverwege van rol. Gevoelsvoorwerpen, geuren, kleine hapjes en geluiden gaan een bijdrage leveren aan het wakker maken van jullie zintuiglijk systeem. Voor mensen die in een veilige setting willen snuffelen aan tantra en van lichamelijk contact houden.

5. Workshop: Thuis in je Lijf!

Deze workshop gaat over jezelf comfortabel voelen in/met je lijf. We zullen met elkaar praten over je verwachtingen van een (eventuele) transitie, sociaal, medisch en/of anderszins. Of wat voor jou redenen zijn dat je bewust niet voor een transitie kiest. Natuurlijk gaan we tijdens deze workshop ook fysiek aan de slag. We laten je je persoonlijke ruimte voelen en daarmee spelen, en meer…
(Er is ruimte voor max. 20 deelnemers.)

6. Workshop: Poezie

Poëzie biedt vaak veel meer mogelijkheden dan gewone taal om je gedachten in woorden te vangen. In de workshop starten we met creatieve schrijfoefeningen. Daarna maken we, associerend en improviserend, korte persoonlijke gedichten over gender en identiteit. Grote woorden zijn niet nodig, er is geen goed of fout en gedichten hoeven zelfs niet te rijmen. Pluck is beeldend kunstenaar met een passie voor poëzie.

7. Workshop: First Steps to Queer Tango heaven

Queer Tango Argentino is een dans waar je heerlijk mee kunt spelen – leiden en volgen zijn genderonafhankelijk, en je hoeft niet eens één dansrol kiezen! Wisselen van rol tijdens het dansen of actief volgen, alles is mogelijk. Tijdens deze korte introductie leren wij hoe we met elkaar door onze Tango bewegingen kunnen communiceren en hoe we kleine grapjes kunnen uitwisselen.
Ilai geeft les in Queer Tango op Berlijns bekendste Queer Tango school, genaamd Queer Tango Berlin. Hij combineert de kennis van zijn studies dramatherapie en psychologie met zijn ervaring met het leiden van theater en psychologie workshops. Dit resulteert in een sfeer van groei door die uitproberen, fouten mogen maken en met elkaar lachen op de eerste plaats staan. Nadat de nieuwe tanguer@s op het Queer Tango Festival Berlijn 2015 met hem hun eerste stappen naar de tangohemel hebben gezet, kijkt Ilai ernaar uit Queer Tango naar Nijmegen te brengen! Wil je meer weten? Ilai blogt op tangologie.wordpress.com/ Deze workshop wordt 2 maal gegeven.

8. Presentatie: Life is Beautiful, Dress Accordingly! 

Mode geeft mensen de keus zich te kleden naar een ideaalbeeld van schoonheid en is vormend voor onze identiteit. Maar hoe zou je je kleden als niemand een oordeel over je zou hebben? Thijs Adriaans geeft je in de presentatie inzage over hoe ieder zich zou kleden wanneer men een helder beeld over zichzelf heeft. Daarna praten we over onze eigen ideeen.
Thijs Adriaans studeerde modecommunicatie aan de HKU. Kijk voor een voorproefje vast op: www.theodorusjohannes.nl

9. Workshop: Aseksualiteit en Gender

Ook mensen die aseksueel zijn, beleven mensen hun gender soms heel verschillend. De workshop is een gesprek met drie mensen die aseksueel zijn, waarvan er één agender, één transgender en één gender fluid is. Wie weet komen er tijdens het gesprek nog wel meer verrassingen naar boven bij de deelnemers!

10. Film: ‘Kate Bornstein is a Queer and Pleasant Danger’

11. Workshop: Polyamory en familie

Polyamorie: meervoudige liefde. Hoe doe je dat in relatie tot je familie? Als je het gesprek aangaat met je familieleden, waaronder ouders en kinderen, hoe pak je dat dan aan? Johnny en Benny Lobo van de stichting polyamorie nederland (polyamorie.nl) delen hun ervaringen en gaan met de deelnemers in gesprek over dit onderwerp.

Potluck eten

Potluck betekent: allemaal iets bijdragen en samen lekker eten. Dus neem allemaal iets lekkers mee! We zetten alle bijdragen op tafel en tasten samen toe. Als je je eten niet de hele dag mee wilt dragen kun je je spullen aan het begin van de dag afgeven in de grote zaal van het Roze Huis. Let op: we hebben maar weinig ruimte in de koelkast dus neem dingen mee die ook buiten de koelkast goed blijven.

12. Documentaire: DOEN // LATEN

Nora en Maite zijn een antropoloog en fotografe die met DOEN // LATEN een intiem kijkje in het leven van volwassen biseksuelen geven. Deze film, gebaseerd op interviews, is tot stand gekomen als onderdeel van een masterscriptie.

13. Bondage voor Beginners

Omdat liefde en kwetsbaarheid samengaan, kan het spannend zijn om jezelf ook fysiek aan iemand over te leveren. Maar met het voorzichtig, verantwoord en leuk vastbinden van een partner begin je niet altijd zomaar. In deze workshop leggen we daarom uit hoe je dit kunt doen bij iemand, of diegene nu bijvoorbeeld gespierd of gezet is, waar je op moet letten, en wat er zoal aan mogelijkheden bestaat. Tijdens de workshop worden er knopen uitgeprobeerd en als je bondagetouw hebt en dat mee wil nemen is dat heel welkom. Alleen kijken en luisteren mag ook.

14. Ervaringsverhalen: Transgender zijn zonder het genderteam.

Niet iedereen kiest de gebaande paden. Als de aangeboden zorg niet past of je helemaal niet (alle) zorg wil die geboden wordt, kiezen transgenders soms hun eigen pad. Hun keuzes en ervaringen delen ze graag met ons, niet om te vertellen hoe het moet, maar hoe het kan.

Sabina leeft al sinds 1982 als vrouw zonder ooit naar een genderteam te willen en vraagt zich af ‘wat maakt iemand nu eigenlijk een man of een vrouw of juist iets daar tussenin?’. Eveline, internetondernemer en transvrouw, zag bij het Vumc een totaal gebrek aan passie en bevlieging, betutteling en protocolfetish. Ze voelde zich genoodzaakt haar eigen weg te zoeken, helemaal parallel en toch alles in Nederland; van psycholoog via endocrinoloog naar de operaties.

Gezamelijke afsluiting en feest

Na een dag vol workshops willen we natuurlijk nog even lekker nakletsen en wie nog energie over heeft kan de nieuwgeleerde danspasjes uitproberen op de dansvloer. We houden een afterparty bij café Marcus Antonius tot in de late uurtjes.