Voorlichting

Wat is transgender?

Transgender is een verzamelterm voor heel veel soorten mensen wiens genderidentiteit of genderexpressie afwijkt van hun geboortegeslacht. De meest bekende groepen zijn:

– Transseksuelen: Mensen die zich vrouw voelen terwijl hun geboortegeslacht mannelijk is (transvrouwen) of zich man voelen terwijl hun geboortegeslacht vrouwelijk is (transmannen) en die meestal behoefte hebben aan medische aanpassing van hun lichaam zodat het meer overeen komt met hun identiteit. Ook sommigen die zich niet uitsluitend man of vrouw voelen en behoefte hebben aan het aanpassen van hun lichaam noemen zichzelf soms transseksueel, maar velen gebruiken liever alleen de bredere term transgender.

– Travestiet/Crossdresser: Mensen met een mannelijk geboortegeslacht die zich graag kleden als vrouw en op dat moment als vrouw wensen te worden gezien en behandeld. In hoeverre zij zichzelf man, vrouw of deels man en deels vrouw voelen verschilt. Er zijn ook mensen met een vrouwelijk geboortegeslacht die soms als man willen worden gezien. Zij noemen zich zelden travestiet en vaker crossdresser of drag king.

Er zijn echter nog veel meer mensen die onder de verzamelterm ‘transgender’ kunnen vallen, bijvoorbeeld mensen die zich geen man of vrouw voelen. Er zijn heel wat ‘hokjes’ en er zullen altijd mensen zijn die niet in die hokjes passen. De Transgendergroep Nijmegen houdt een heel simpele definitie van transgender aan: iedereen die zelf zegt transgender te zijn. Immers: wie je bent bepaal je zelf.

Wat is een transitie?

Transseksuelen en transgenders die grote veranderingen maken in hun leven om zichzelf te kunnen zijn, noemen dit proces een transitie. Vaak veranderen zij hun kleding, naam, stem en/of lichaam om zich beter thuis te voelen in hun lichaam en om door de buitenwereld gezien te worden zoals ze echt zijn. Voor transgenders die hun lichaam aanpassen met hormonen en/of operaties is dit vaak een lang en moeilijk proces. Niet alle transgenders kiezen voor dezelfde veranderingen, sommigen willen bijvoorbeeld geen operaties en er is dan ook niet 1 ‘transitieverhaal’ dat iedereen omschrijft.

Hoe weet ik of ik zelf transgender ben?

Niemand kan je vertellen of je transgender bent, net zoals niemand je kan vertellen of je hetero bent of niet. Twijfel je, dan kan het helpen om te praten met transgenders, met je vrienden, of met een psycholoog. Als je hulp van een psycholoog wilt kan de organisatie Transvisie Zorg (www.transvisiezorg.nl) je in contact brengen met ervaren psychologen op het gebied van gender. Kom ook eens kletsen op onze caféavond, we horen graag je verhaal.
Schaam je er niet voor om te zeggen dat je het niet zeker weet. Vooroordelen zoals ‘iedereen weet al heel jong zeker dat ze transgender zijn’ kloppen niet. Heel veel mensen twijfelen en dat mag. Praat erover, hoor de verhalen van anderen, experimenteer. Ontdekken wat bij je past kan leuk en bevrijdend zijn, ook als je uiteindelijk besluit dat het woord ‘transgender’ toch niet bij jou past.

En als iemand die ik ken transgender is?

Transgenders willen meestal gewoon behandeld worden zoals ieder ander mens. Voelt je collega/vriend/klasgenoot zich een man? Behandel hem dan als man. Voelt zij zich vrouw? Behandel haar dan zo.
Weet je niet zeker hoe iemand behandeld wil worden? Vraag het. Door bijvoorbeeld te vragen ‘heb je liever dat ik hij of zij tegen je zeg? of iets anders?’. Het is niet aan jou (of aan ons!) om te beoordelen of iemand wel ‘echt’ een vrouw is, dat weet de persoon zelf van binnen het beste.
Nieuwsgierig? Beleefd vragen stellen vinden de meeste mensen niet erg. Vraag of ze er over willen praten. Denk wel even na of het niet te persoonlijke vragen zijn. Oh, en nog één ding: de meeste transgenders vinden het woord ‘ombouwen’ nogal beledigend. Als je over lichamelijke veranderingen wilt praten kun je beter het woord ‘transitie’ of ‘geslachtsaanpassing’ gebruiken.

Zoekt je nog meer informatie dan kunt u kijken bij onze links

Werkt u voor een onderwijsinstelling en wilt u voorlichting bij u op school over transgenders? Neem dan contact met ons op of het voorlichtingsteam van het COC NijmegenDoet u een onderzoek of wilt u iemand interviewen voor een tijdschrift of tv-programma? Ook dan kunt u contact met ons opnemen.