Het minisymposium van 21 April was een groot succes! Er waren zoveel vertegenwoordigers van verschillende Nijmeegse organisaties aanwezig, dat er een stoelentekort dreigde. Na het openingswoord van wethouder Henk Beerten over tolerantie, volgde een voortreffelijk pleidooi van Carolien van de Lagemaat (van TNN). Het hoogtepunt van de middag was zonder twijfel de voorstelling ‘Beeldenstorm 1’, een samenwerking tussen Theater Aanz en transgenderjongeren. Tijdens het afsluitende panelgesprek bleek dat het symposium geslaagd was in haar bedoeling, transgenders staan nu zeker op de kaart binnen Nijmegen en haar maatschappelijke organisaties. Dat deze middag zelfs de gemiddelde Nijmegenaar heeft weten te bereiken hebben we te danken aan Eefje Habets, studente journalistiek, die het onderstaande artikel heeft geschreven en geplaatst in weekkrant ‘De Brug’.
´Nederland telt zestien miljoen transgenders´
Door Eefje Habets
Nijmegen – Mannen die als vrouw door het leven gaan of vrouwen die een man willen zijn. Daaraan denken mensen vaak bij het woord transgender. De miniconferentie ‘Genderdiversiteit’ werd zondag 21 april gehouden door het COC en Theater AanZ. De conferentie liet zien dat er veel verschillende transgenders zijn.
Sterker nog, volgens Carolien van de Lagemaat, voorzitter van Transgender Netwerk Nederland (TNN), telt Nederland ´zestien miljoen transgenders´. Iedereen heeft in verschillende mate mannelijke en vrouwen eigenschappen, maar niet iedereen laat dit zien. Coby Eloo doet dit wel. Zij is 57 en lid van de TransgenderGroep Nijmegen. Eloo is als man geboren, maar vandaag is zij opgemaakt en draagt ze een kleurrijke ketting en een jurk. Sinds 2005 is Coby ‘out’. Eerst buiten Nijmegen, omdat haar familie van niets wist. Langzaamaan maakte haar omgeving kennis met Coby. “En dat is een leuke vrouw”, zegt Eloo.
Eloo merkt dat mensen het lastig vinden dat ze haar niet in een hokje kunnen stoppen. Soms is zij een man en soms is hij een vrouw. Daar gaat deze middag over. Er wordt een voorstelling gegeven door transgenderjongeren van Theater AanZ. Eén jongen draagt make-up, maar houdt zijn stoere jongenskleding aan. Eén meisje verandert tijdens de voorstelling in een knappe man met een pak en een baard. De jongeren laten zien hoe zij de andere sekse in zichzelf uiten.
Daarnaast vertelt Van de Lagemaat over haar coming out. Eloo herkent zich in haar verhaal: “Als kind, het staren naar de kledingkast van mijn moeder, misschien wel een half uur, me inprentten hoe alles lag. Zodat ik stiekem haar kleren aan kon trekken, maar wel wist hoe het daarna terug te leggen, want het moest een geheim blijven.” In tegenstelling tot Van de Lagemaat wil Eloo niet de overgang maken naar volledig vrouw zijn. Zij laat zien dat ze allebei kan zijn.
Wethouder van Cultuur, Mobiliteit en Onderwijs, Henk Beerten, opende de conferentie: “Tolerant zijn is gemakkelijk als je het niet ziet, zichtbaarheid is de sleutel tot acceptatie”. Mischa van de Hulsbeek speelt in Beeldenstorm 1 en wil aan deze acceptatie bijdragen. “Ik probeer voor zichtbaarheid te zorgen door out te verschijnen. Ik doe dit niet zo vaak als ik zou willen, omdat het niet altijd veilig voelt.”
Eloo vindt Nijmegen toleranter geworden. Zij voelt zich op haar gemak als ze hier als vrouw gekleed gaat. In sommige andere steden, zoals Amsterdam en Arnhem, voelt zij zich minder prettig, omdat ze daar agressie heeft meegemaakt. Ze merkt soms dat mensen lang naar haar kijken of over haar praten, maar daarin ziet zij iets positiefs: “Mensen moeten er aan wennen transgenders te zien en ik probeer daarbij te helpen.”