20 november: Transgender Gedenkdag in het Vrijheidsmuseum

Ter gelegenheid van de Internationale Transgender Gedenkdag organiseert het Vrijheidsmuseum op zaterdag 20 november 2021 in samenwerking met historicus Alex Bakker en de Transgendergroep Nijmegen een speciale activiteit met het thema ‘Transgender erfgoed en gedenken’. Deze activiteit vindt plaats in het kader van de wisselexpositie ‘Buitengewone Geschiedenis. Transgender in Nederland’ die van 6 november t/m 31 december 2021 in het Vrijheidsmuseum te zien is.

Tijdens de internationale gedenkdag staan we stil bij de honderden trans personen die jaarlijks wereldwijd door geweld of zelfmoord om het leven komen. Het Vrijheidsmuseum staat niet alleen stil bij de slachtoffers van 2021, maar kijkt verder terug in de geschiedenis, naar de vele trans personen die hun leven hebben verloren of nooit zichzelf konden zijn. Ook is er aandacht voor de vraag hoe we omgaan met het erfgoed en het verhaal van mensen die hun eigen verhaal niet meer kunnen vertellen.

Het programma start om 13.30 uur met een workshop van historicus Alex Bakker, maker van de tentoonstelling in samenwerking met IHLIA. Hij vertelt over het leven en de nalatenschap van Aaïcha Bergamin (1932-2014). Omdat ze sinds de jaren ’50 leefde als de vrouw die was, werd ze lastiggevallen, verstoten, gearresteerd en gedwongen opgenomen. Maar ze bleef zichzelf, reisde de wereld over en vocht voor het woord ‘vrouw’ in haar paspoort. Aaïcha overleefde en kon haar eigen verhaal vertellen. Bakker neemt ons mee van het nalatenschap van Aaïcha naar andere verhalen en de bredere context van transgender erfgoed. Na de workshop wordt er een bezoek gebracht aan de wisselexpositie ‘Buitengewone Geschiedenis’.

Entreeprijs: € 6,50 per persoon. De Museumkaart is geldig.
Aanvang: 13.30 uur. Inloop: 13.00 uur. Tot 17.00 uur.
Reserveren is noodzakelijk: welkom@vrijheidsmuseum.nl of telefonisch via 024-3974404.

Let op: vanwege de geldende coronaregels heb je alleen toegang tot het Vrijheidsmuseum als je in het bezit bent van een geldig coronatoegangsbewijs (QR-code) en een ID-bewijs.