Zaterdag 18 oktober: Buiten de Binary, Queer-Bi-Trans Dag

Dit is het bericht over 2014, klik hier voor 2015:

 

 

De Transgendergroep Nijmegen kijkt buiten de hokjes met de Buiten de Binary, Queer-Bi-Trans Dag op zaterdag 18 oktober 2014

Duidelijkheid is vaak best wel lekker. Om te weten of je vlees, vis of vegetarisch eet bijvoorbeeld, met mayonaise of ketchup. Maar mensen zijn zelden zo duidelijk, en als we mensen in duidelijke hokjes proberen te duwen gaat er veel verloren. Tussen man en vrouw, tussen hetero en homo,  tussen seksueel en aseksueel, tussen alle hokjes zit ook nog wat, de ruimte van… nou ja, van al het andere. Op 18 oktober 2014 organiseert de Transgendergroep Nijmegen een dag vol workshops, lezingen, films, debat en meer over de ruimte buiten de hokjes. Om die ruimte te onderzoeken, namen te geven en die namen weer uit te gummen, en vooral om die ruimte te vieren.


Kom langs en ontdek de veelzijdigheid en veranderlijkheid van seksualiteit, gender, verlangen, fantasie, uiterlijk, innerlijk, lichaam, identiteit en de rest. En breng je eigen veelzijdigheid mee natuurlijk!

De dag zal zaterdag 18 oktober waarschijnlijk om 1 uur beginnen, misschien iets eerder omdat er nog steeds workshops, presentaties en films bij komen die gewoon te leuk zijn om niet een plekje te geven. Er zal ’s avonds vegetarisch eten zijn, waarvoor een bijdrage gevraagd zal worden. We gaan door tot ongeveer 10 uur ’s avonds en hebben daarna ook nog een heel leuke afterparty in de planning tot in de vroege ochtenduurtjes.

De Buiten de Binary Queer-Bi-Trans dag zal plaatsvinden in het Roze Huis, St. Anthoniusplaats 1. Het Roze huis heeft een rolstoelvriendelijke ingang en toiletten en is geheel rookvrij. Toegang is gratis. Er wordt een bijdrage gevraagd voor het avondeten (inschrijven verplicht) en voor de afterparty in café De Onderbroek. 

Heb je vragen of wil je iets bijdragen aan de dag? Mail naar info@transgendernijmegen.nl

 

HET PROGRAMMA:

11:00 Inloop
11:30 Opening door Quirijn Lokker, voorzitter COC Nijmegen
11:45-13:00   Eerste ronde
– Workshop 1: Doe maar mannelijk, dan doe je al gek genoeg
– Workshop 2: What’s in a name?
13:30-14:45   Tweede ronde
– Workshop 3: Oeps, mijn gender ligt nog thuis!
– Workshop 4: Mag het iets méér zijn? Non-monogamie voor beginners
15:00 – 16:15   Derde Ronde
– Gesprek 5:  Geen seks: Ik ben niet de enige
– Lezing 6: Dimensies binnen het transgender spectrum en andere brandende transgender kwesties
16:45 – 18:00   Vierde Ronde
– Workshop 7: Wat is genderqueer hier (en daar)?
– Lezing 8: Een klap met de zweep of een tik van de molen?
18:00 – 20:00   Eten (inschrijven verplicht) en pauze
20:00 – 20:45   Film 9: The Wardrobe of Gender 
21:00 – 22:15   Panel 10: Vrije seks 
22:00 – laat      Afterparty in De Onderbroek

De hele middag zaterdag 18 oktober is er naast het volle workshops programma ook nog kunst!
Yette Rohde exposeert een prachtig schilderij en fotograaf Frans Eppink toont diverse foto’s uit zijn serie over genderdiversiteit en heeft een kleine studio in het pand om mooie mensen te vereeuwigen die graag op de foto willen.

 

OVER DE WORKSHOPS: 

Workshop 1: “Doe maar mannelijk, dan doe je al gek genoeg” door Quirijn Lokker
Quirijn’s workshop gaat in op de manier waarop jonge homojongens nadenken over mannelijkheid en vrouwelijkheid. In het algemeen maar zeker ook in relatie tot het feit dat ze jonge homomannen zijn. Aan de hand van deze specifieke casus zal hij ingaan op hoe vrouwelijkheid en mannelijkheid in verschillende contexten als goed of fout worden geïnterpreteerd. Mannen en vrouwen horen respectievelijk mannelijk en vrouwelijk te zijn, maar wanneer ze dit ook echt doen ontstaan er in sommige gevallen toch problematische situaties. In mijn workshop probeert hij de aanwezige door de bril van een cultureel antropoloog deze ingewikkelde processen te ontrafelen in klein stukjes en hopelijk daarmee inzicht te geven in hoe gender in onze samenleving wordt vormgegeven. Quirijn is voorzitter van COC Nijmegen.

Workshop 2: What’s in a name?

Hetero-, bi-, homo-, panseksueel. Allemaal verschillende namen voor verschillende voorkeuren. Waar of niet waar?? In de praktijk blijken die labels of hokjes vaak niet te passen. Wat is het voordeel van denken in categorieën? En wat zijn de nadelen? In deze workshop gaan we aan de slag me de vraag wat de voor- en nadelen zijn van het plakken van namen op bepaalde categorieën? Label jij jezelf op grond van je seksuele voorkeur(en), gevoelens en/of gedrag? Waarom benoem jij je zoals je je noemt, en wat is daarvan het effect op jezelf, maar ook op je omgeving?
Nico Lippe (51) labelt zichzelf nog steeds als biseksueel. Hij is al jaren actief voor het Landelijk Netwerk Biseksualiteit, o.a. als voorlichter. Hij heeft een grote belangstelling voor gender en genderstereotyperingen en de effecten daarvan op de emancipatie van niet alleen lhbti’s maar ook die van vrouwen en (heteroseksuele) mannen.  Daarnaast is hij sinds een half jaar actief voor Transgendergroep Nijmegen.

Workshop 3: Oeps, mijn gender ligt nog thuis!

door Jochem verdonk
In deze workshop gaan we een kijkje nemen buiten de gebruikelijke hokjes “man” en “vrouw”. Gender(identiteit) en geslacht zijn verschillende zaken, die we vandaag eens los van elkaar bekijken. Wat vinden we van de genderrollen en gendernormen in deze samenleving? Hoe raakt ons dat in het dagelijkse leven? En hoe makkelijk kunnen we ons hiervan losmaken? Deze workshop daagt deelnemers uit om de gebruikelijke binaire kaders los te laten.
Jochem Verdonk is coach en energiewerker. Hij is de man achter Transman.nl, mede-oprichter van het Transgender Netwerk Nederland, en oprichter van Stichting Transman. Sinds zijn transitie is hij bezig met het thema gender, en verbaast hij zich nog regelmatig over hoe mensen zoiets eenvoudigs zo moeilijk kunnen maken.

Workshop 4: Mag het iets méér zijn? Non-monogamie voor beginners door Roos Reijbroek

Je relatie maak je zoals jij dat wilt, met wie je dat wilt. Veel mensen kiezen voor één partner tegelijkertijd, maar dat hoeft natuurlijk niet… Hoe zou het zijn om meerdere liefjes te hebben? Wat zijn swingen, open relaties en polyamorie precies? Wat zoek je in (een) relatie(s) en wat past bij jou? Op een laagdrempelige wijze gaan we hierover in gesprek.
Roos Reijbroek (MA Gender Studies) organiseert maandelijks De Meerminners, praatgroep voor non-monogamisten. Ze geeft lezingen en workshops over non-monogamie en zet zich in voor seksuele minderheden. Meer info: www.meerminners.nl

Gesprek 5 – Geen seks: “Ik ben niet de enige”.

Er wordt door de wereld verwacht dat je een vrouw of een man bent en dit bij je geboorte vaststaat. Er wordt ook van je verwacht dat je interesse hebt in seks. Transgenders en aseksuelen hebben beiden ooit ontdekt dat ze anders waren dan die verwachtingen. En veel aseksuelen en transgenders hebben daarbij lang gedacht dat ze ‘de enige’ waren. Wat betekent het om transgender en/of aseksueel te zijn in een met seks en gender geobsedeerde wereld?

In dit gesprek, een bundeling van verhalen en een uitwisseling van ervaringen en ideeën, kijken we naar aseksualiteit in een brede zin met speciale aandacht voor gender. Aseksuelen vormen één van de kleuren in de bonte vlag van de seksuele diversiteit. Zou aseksualiteit een prioriteit moeten zijn van LHBT-organisaties? Hoe is het voor een transgender om aseksueel te zijn of erg weinig interesse te hebben in seks? Hoe gaan aseksuelen om met de vrouwtje/mannetje-hokjes? Zijn er overeenkomsten en verbindingen tussen beide?

Martin Rhebergen is zijn leven lang al aseksueel, maar sinds drie jaar bewust. Hij is actief op het forum van AVEN, de community van aseksuelen. “Ik wil laten zien dat aseksualiteit bestaat. Alleen maar laten zien: jij bent niet de enige. Dat is wat me beweegt.”

Lezing 6: Dimensies binnen het transgender spectrum en andere brandende transgender kwesties

Paula Vennix werpt veelal gebaseerd op eigen wetenschappelijk onderzoek vanuit een psychologisch en sociaal seksuologisch perspectief haar
schijnwerpers op onderbelichte transgender kwesties. Weet jij dat binnen het transgender spectrum meerdere dimensies te onderscheiden zijn, die bepalend zijn voor iemands positie op het transgender spectrum? Weet je dat transgender gedrag zowel je genderidentiteit kan bevestigen als overschrijden? Weet jij waarom transgender vrouwen relatief vaak masochistisch zijn? Weet jij wat de nieuwe transgenderwet transgenderisten
te bieden heeft? Weet jij wat na 1 juli 2014 het belangrijkste verschil is tussen man en vrouw?
Kom als je het niet weet en vooral als je denkt dat je het weet. Paula is psycholoog, seksuoloog, transgenderist, begeleider van de transgendergroep van Transvisie, lid van de Werkgroep Voorlichting van de Vereniging Genderdiversiteit, bijzonder deskundig wat transgenders en BDSM betreft, maar vooral zichzelf buiten de gangbare hokjes en buiten zichzelf in die hokjes.

Workshop 7 :”Wat is genderqueer hier (en daar)?”

Vreer zal vertellen over hoe genderdiversiteit werkt “overal”, wat hebben wij gemeenschappelijk met hijra’s, met sjamanen. Hoe verschillen we (en waarom). Gender is zowel lokaal als universeel. Je gaat een paar voorbeelden zien van exotische genders hier en gewonere genders elders. En hoe makkelijk of moeilijk is het overal om gewoon jezelf te zijn.
Vreer is een transgenderqueer (ofzo) activist met tonnen ervaring die tegenwoordig actief is met gendereducatie en mensenrechteneducatie over trans* en interseks en hoe die rechten te verzilveren. Zhij is oprichter van de Noodles en mede-oprichter van TNN. Tegenwoordig zit zhij in het bestuur van Transcreen en (wat groter) Transgender Europe (TGEU). Als het even kan, loopt Vreer in kilten rond (wel moderne graag)

Lezing 8: Een klap met de zweep of een tik van de molen? door Marijke Vonk

SM spreekt tot de verbeelding, maar wat weten we eigenlijk over mensen met een voorkeur voor bondage, pijn en machtsspel? Vanuit wetenschappelijke psychologische kennis en ervaringsdeskundigheid geeft Marijke Vonk een kijkje in de wereld van BDSM. Hoe gaat SM in zijn werk, wie houden zich met dat soort praktijken bezig en hoe gaat de rest van de wereld daarmee om? Bevindingen uit onderzoek worden afgewisseld met ervaringsverhalen vanuit de Nederlandse BDSM scene zelf.

Marijke Vonk is psycholoog en gespecialiseerd in bijzondere seksuele voorkeuren. Ze werkt sinds enkele jaren als therapeut, waarbij ze zich met name richt op cliënten die op seksueel gebied net wat ‘anders’ zijn. Ze is auteur op het gebied van seksualiteit en BDSM en geeft lezingen aan studenten, professionals en andere geïnteresseerden.

Het eten:

We maken veganistische pompoensoep met salades en brood. Hiervoor is INSCHRIJVEN VERPLICHT want we moeten wel weten voor hoeveel mensen we soep moeten maken. Deelnemen aan het eten kost 2 euro 50.

Film 9: The Wardrobe of Gender door Max Joakim Diezenberg

Deze documentaire bevraagt de obsessie van de maatschappij met het geslacht als de meest voor de hand liggende manier om mensen van elkaar te onderscheiden. Waarom zit deze scheiding zo sterk in onze maatschappij en waarom hechten we hier zoveel waarde aan?

Max is van mening dat er net zo veel geslachten zijn als mensen. De personages in deze korte documentaire kenmerken zich door het in twijfel trekken van de conventionele rolverdeling. Hun leven staat in het teken van het bevragen van hun genderidentiteit. Door 4 personages, dag en nacht, intensief te volgen wil Max middels deze documentaire de kijker meenemen in het leven van deze mensen. Hoe verzetten zij zich tegen de heteronormativiteit binnen onze maatschappij en op welke manier profileren zij zich dan wel? Deze film gaat niet over de mensen die in een verkeerd lichaam geboren zijn of over het maken van een keuze tussen man of vrouw zijn. Het zijn juist de tinten grijs en de, voor velen, onbekendheid binnen het bevragen van geslacht die deze documentaire laat onderscheiden van haar voorgangers.

Panel 10: Vrije Seks

Als je seks wilt hebben buiten een vaste relatie zijn er allerlei manieren om dat te doen. Je gaat cruisen, swingen of zoekt in een kroeg een one-night-stand. Je download een App of spreekt af met een vaste fuckbuddy. In dit panel, onder leiding van Els Rommes, praten Nico Lippe, Roos Reijbroek en anderen over hun ervaringen met verschillende manieren om vrije seks te hebben. Ze laten uitgekauwde ethische vragen achter en voeren een gesprek over hun ervaringen op zoek naar fijne seks, snelle seks, verrassende seks… Ook praten ze over de verschillende ervaringen die mannen, vrouwen en anderen hebben als ze op zoek gaan naar leuke seks. En misschien hebben ze nog wel wat tips voor wie wil beginnen met cruisen, swingen of grindr-en…
en….
en….
Afterparty in De Onderbroek: Some Queer Shit
De Onderbroek is een ondergronds café waar we na een dag vol workshops en lezingen nog even flink losgaan met een fantastische DJ. Entree is 5 euro. Het feestje begint om 10 uur en duurt tot in de vroege uurtjes.

—- 

Heb je vragen of wil je iets bijdragen aan de dag? Mail naar info@transgendernijmegen.nl of gebruik ons contactformulier.

Yette Rohde: http://www.yetterohde.nl/
Frans Eppink: http://eppinkfotoproducties.nl/