13 oktober: Buiten de Binary dag 2018

(TO ENGLISH) Geen automatische alt-tekst beschikbaar.

Duidelijkheid is vaak best wel lekker. Om te weten of je in de trein of de bus moet stappen bijvoorbeeld, naar Nijmegen of Arnhem. Maar mensen zijn zelden zo duidelijk, en als we mensen in duidelijke hokjes proberen te duwen gaat er veel verloren. Tussen man en vrouw, tussen hetero en homo, tussen seksueel en aseksueel, tussen alle hokjes zit ook nog wat, de ruimte van… nou ja, van al het andere.
Op 13 oktober 2018 organiseert de Transgendergroep Nijmegen voor de 5de maal een dag vol workshops, lezingen, films, debat en meer over de ruimte buiten de hokjes. Om die ruimte te onderzoeken, namen te geven en die namen weer uit te gummen, en vooral om die ruimte te vieren.Kom langs en ontdek de veelzijdigheid en veranderlijkheid van seksualiteit, gender, verlangen, fantasie, uiterlijk, innerlijk, lichaam, identiteit en de rest. En breng je eigen veelzijdigheid mee natuurlijk!

Deelname is gratis en inschrijven is niet nodig! Volg ook ons Facebook evenement: https://www.facebook.com/events/250726295630294/
Hieronder vinden jullie het programma. Bij ieder item is de taal vermeld en veel items hebben vertaling in Nederlands of Engels. Er is ook op aanvraag beschikbaar:
– Gebarentaal (Uiterlijk donderdag 11 oktober aanmelden)
– Frans (Aanmelding op de dag zelf nog mogelijk)

Dit evenement is in het Roze Huis en cafe Marcus Antonius, St. Antoniusplaats 1 en 15, Nijmegen. Locaties zijn in het programma aangegeven als (RH-GZ) Roze Huis Grote Zaal, (RH-KZ) Roze Huis Kleine Zaal) en (MA) Marcus Antonius. Klik hier voor een plattegrond.
Het Roze Huis is geheel rolstoeltoegankelijk (via de zij-ingang) en heeft een rolstoeltoegankelijk toilet, Marcus Antonius is niet rolstoeltoegankelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie over toegankelijkheid.
Heb je meer informatie nodig over toegankelijkheid? Laat het ons weten, we helpen je graag. Email: info (at) transgendernijmegen.nl

De meeste beschrijvingen van de programma items zijn er!
De vermelde taal is de voertaal van de spreker. Bij zoveel mogelijk items zullen we een live vertaling aanbieden. Welke items dit zijn maken we nog bekend. Overweeg je aan te melden als vertaal-vrijwilliger zodat we nog meer items kunnen vertalen!

10.30-11.00 Inloop
Locatie: Roze Huis Grote Zaal (rolstoel toegankelijk)

11.00-11.30 Opening
Anne van Doesburg (hij/hem), ofwel Anne-Chris, ook wel De Chaotische Zwart-Witte Twijfelaar, 23 jaar, studerend aan Writing For Performance te HKU Utrecht, schrijft zichzelf de verdwijning in om te varen in deze wereld en al zijn oneindige twijfels, evenals voor het lijfelijk huis waarin hij woont. Poëtische schrijfsels verpakt in een theatrale hoes.
Locatie: Roze Huis Grote Zaal (rolstoel toegankelijk)
Taal: Nederlands – met vertaling naar Engels

11.30-12.45 Wat is goede trans representatie?
Wat zien we graag in transgender zichtbaarheid? Wat vinden we schadelijk? Wie wordt er nog niet gezien? Dit zijn wat van de vragen die we zullen stellen aan een panel van transgender activisten, artiesten en mensen die er voor hebben gekozen hun verhalen en gezichten met de wereld te delen in een transgender zichtbaarheids campagne.
Locatie: Roze Huis Grote Zaal (rolstoel toegankelijk)
Taal: Engels – met vertaling naar Nederlands

13.00-14.15 Sekswerkerrechten 101
In “Sekswerkerrechten 1.0.1.’ zullen we de huidige rechten voor sekswerkers in Nederland bespreken. Het stigma van de sekswerker, regulatie van de prostitutie en de verschillende specialisaties binnen sekswerk en hun uitdagingen zullen worden uitgelegd. Er zal genoeg tijd zijn voor vragen en verduidelijking van bepaalde onderwerpen. De presentatie zal gegeven worden door sekswerk expert en oud voorzitter van PROUD, Yvette Luhrs.
Yvette is een sekswerker met een carrière in pornografie en webcammen. De sessie zal gehouden in het Engels of Nederlands, afhankelijk van de voorkeur van het publiek.
Locatie: Marcus Antonius (niet rolstoel toegankelijk)
Taal: Engels – met vertaling naar Nederlands

13.00-14.15 Sport en transitie
Sporten is een zeer intensieve lichamelijke activiteit, ook speelt er veel als het gaat om gender… Een hyperfocus op de man/vrouw verdeling. Dus wat gebeurt er met een sporter als je genderidentiteit gaat verschuiven, samen met je lichaam onder invloed van hormoontherapie? Verschillende transgender atleten vertellen hun verhaal en hoe zij met de veranderingen omgingen.
Locatie: Roze Huis Grote Zaal (rolstoel toegankelijk)
Taal: Nederlands – met vertaling naar Engels

13.00-14.15 Wat is Queer?
Een scheldwoord, Queer Eye op Netflix, Hetero Queer Alliance, Queer as Folk… wat betekent het nou echt? In deze interactieve en educatieve workshop ontdekken we de concepten van queerheid. Wie is queer? Wat is queer?* Waar is queerheid? We gaan proberen al deze vragen samen, op een kritische manier, te beantwoorden. In de hoop om voor alle deelnemers het onderwerp van queerheid te verduidelijken. Het wordt de deelnemers aangeraden pen en papier** mee te nemen om een eigen queer-woordenboek te maken. De concepten die worden besproken (en hopelijk worden uitgelegd) zijn: queer, voornaamwoorden, cis, trans, genderidentiteit, uitdrukking van gender, queer esthetiek, passabelheid, seksualiteit, alfabet soep (LGBTTQQIAP+), dekolonisatie, intersectionaliteit.
* als je niet weet wat queer betekent, kom dan naar deze workshop – Er is tijd en ruimte voor vragen, fouten en verbetering.
** of andere schrijf-/tekenmateriaal.
Begeleiders: Nienke is een witte, nonbinaire femme trans persoon met een oneindige hoeveelheid mentale en fysieke beperkingen. Alhoewel die van queer theorie houdt, heeft die veel interesse in queer praktijken: activisme, zorgen, oneindige vergaderingen, makeup en zo af en toe een vluchtige een referentie naar eenhoorns/queer/glitter.
Lee is een dikke, niet-binaire niet-zwarte persoon van kleur met verschillende mentale en fysieke handicaps. Die houdt zich bezig met queer theorie en praktijken, zowel binnen als buiten de academische wereld. Je zult hen vooral bezig zien met online activisme, shows binge-watchen, schrijven of fotos maken van hun kat. Hun archief van queer memes is best indrukwekkend.
Locatie: Roze Huis Kleine Zaal (rolstoel toegankelijk)
Taal: Engels – zonder vertaling

14.30-15.45 Non-binaire gesprekken
In deze workshop staan de inbreng en ervaringen centraal van deelnemers die zich identificeren als non-binair en van personen die zoekende zijn naar hun genderidentiteit. Je kunt hierbij denken aan onderwerpen als: Wat houdt non-binair als identiteit voor mij in? Waar loop ik tegenaan in het dagelijks leven? Hoe communiceer ik mijn identiteit aan mijn omgeving? Kan ik wisselen van gender-identiteit?
Locatie: Marcus Antonius (niet rolstoel toegankelijk)
Taal: Engels – zonder vertaling

14.30-15.45 Transgender regie in de zorg
Beschrijving volgt
Locatie: Roze Huis Grote Zaal (rolstoel toegankelijk)
Taal: Nederlands – met vertaling naar Engels

14.30-15.45 Penis Plezier
Hou je van piemels? (of het nu guy dick, girl dick, ladyck, nb dick… is) Vind je het lastig om meer te verzinnen dan op-en-neer-bewegingen of ben je juist bedreven en ken je goede trucjes? In plezier met penis gaan we technieken oefenen en bespreken om je partner (of jezelf) te bevredigen. Want een rijker en gevarieerder seksleven is leuk voor iedereen toch?
Locatie: Roze Huis Kleine Zaal (rolstoel toegankelijk)
Taal: Engels – zonder vertaling

16.00-17.15 Trans & Lichaam
Voor veel transgenders is hun lichaam geen vanzelfsprekend onderdeel van hun identiteit. Daarom gaat het in deze workshop over ons lichaam en onszelf. Aan de hand van enkele stellingen zullen we in gesprek gaan over wat we mooi vinden aan ons eigen lichaam. Iedereen is wel tevreden over iets. Ook zullen we een paar (eenvoudige) oefeningen doen, die je bewuster van je lichaam kunnen maken.
Jochem is transactivist en is betrokken bij allerlei verschillende activiteiten en organisaties. Hij is intiatiefnemer van het Trans & Bloot Weekend, waarop deze workshop geïnspireerd is. Tot hij chronisch ziek werd had Jochem een coachingspraktijk.
Locatie: Roze Huis Grote Zaal (rolstoel toegankelijk)
Taal: Nederlands – met vertaling naar Engels door Jochem zelf

16.00-17.15 ZOUT. Live podcast opnames
ZOUT. is een intersectioneel feministische podcast waarin drie studenten Algemene Cultuurwetenschappen met elkaar en hun gasten het gesprek aangaan over politiek, popcultuur en patriarchale machtsstructuren. Zo zijn onderwerpen als mentale gezondheid en queerness meermaals aan bod gekomen. De podcast is te beluisteren op Soundcloud, ITunes en diverse podcatchers.
Locatie: Roze Huis Grote Zaal (rolstoel toegankelijk)
Taal: Nederlands – zonder vertaling

16:00-17:15 Poly positiviteit – open mic
Deel je beste verhalen, grappen, anecdotes, liedjes, enzovoort over al je lieve, onhandige, inspirerende and hilarische ervaringen met polyamorie.
Locatie: Marcus Antonius (niet rolstoel toegankelijk)
Taal: alle – zonder vertaling

17.30-18.45 Potluck
Dit deel organiseren jullie! Gelukkig is het makkelijk: neem iets lekkers mee, zet het op tafel en we delen samen alles wat er is. Zet duidelijk op je gerecht of het vlees/vegetarisch/veganistisch is en gluten/gluten-vrij.
Locatie: Roze Huis Grote Zaal (rolstoel toegankelijk)

19.00-20.15 Schrijven & Aseksualiteit
Micha Meinderts verteld over zijn nieuwe roman in wording. Aseksualiteit is het ondergeschoven kindje van de queerfamilie. Veelal onzichtbaar, zowel in het dagelijks leven als in de media, waar seks en seksualiteit in alle hoeken en gaten is gekropen. Met mijn nieuwe boek wil ik de leegte van het gebrek aan representatie een klein beetje opvullen. Maar waarom? En hoe? En waar loop ik tegenaan als ik een verhaal wil vertellen dat meer is dan alleen “kijk eens, aseksuele mensen bestaan ook!”
Locatie: Marcus Antonius (niet rolstoel toegankelijk)
Taal: Nederlands – met vertaling naar Engels

19.00-20.15 Trans & sex
Wat voor invloeden heeft het op je seksleven als je transgender bent? Wat is er mooi aan en wat juist moeilijk? Gaan er deuren open naar nieuwe ervaringen als je trans bent, of worden ze juist gesloten? Bestaat er zoiets als niet-gegenderde seks? Hoe verandert je seksuele ervaring tijdens een transitie? En hoe past je partner in dit verhaal?
Locatie: Roze Huis Grote Zaal (rolstoel toegankelijk)
Taal: Engels – met vertaling naar Nederlands

19.00-21.45 Fotostudio
Heb je het leuk gehad? Heb je nieuwe vrienden ontmoet? Zie je er prachtig uit? Ga dan langs de foto studio om de leuke herinneringen te vereeuwigen.
Locatie: Roze Huis Kleine Zaal (rolstoel toegankelijk)

20.30-21.45 Waar gaat je hart sneller van kloppen?
vreer praat in deze talkshow met een drietal trans activisten die hen belangrijk vindt. vreer zal hen praten over hun leven, hun activisme en hun passies. De uitverkorenen zijn Dinah Bons, Jochem Verdonk en So Roustayar. Alle drie hebben ze zo hun geschiedenis in activisme op allerlei niveaus, manieren en terreinen. En vreer vind dat jullie ze beter moeten leren kennen. Dan is deze avond een perfecte gelegenheid. Want binary schminary.
Locatie: Roze Huis Grote Zaal (rolstoel toegankelijk)
Taal: Nederlands – met vertaling naar Engels

22.00-23.00 Bar
Locatie: Roze Huis Grote Zaal (rolstoel toegankelijk)

Geen automatische alt-tekst beschikbaar.

13 October is Beyond the Binary Day 2018!

Clear answers can be nice. Like when you want to know whether you should take the train of the bus, to Arnhem of Nijmegen. But when we try to put clear labels on people a lot gets lost. Between man and woman, between straight and gay, between sexual and asexual, between all labels there is space, the space of.. well, of everything else.
On October 13th, 2018, the Transgendergroup Nijmegen holds its 5th Beyond the Binary day. A day full of workshops, movies, debates, presentations and more about the space beyond labels. To explore that space, give names to it, tear those names of again and most of all to celebrate that space. Drop by and discover the versatility and fluidity of sexuality, gender, desire, fantasy, appearance, personality, body, identity and everything else. And bring your own versatility of course!
Free event, no registration required. Follow our facebook event: https://www.facebook.com/events/250726295630294/
You’ll find the program below with languages and translation information. We try to provide translations so that as many items as possible can be attended in Dutch and English. n request we can also provide translation to:
– Sign language (Sign up possible until Thursday 11th of October)
– French (Sign up still possible at the festival)

This event is at the Pink House and cafe Marcus Antonius, St. Antoniusplaats 1 en 15, Nijmegen. Locations of items are marked: (PH-BR) Pink House Big Room, (PH-LR) Pink House Little Room and (MA) cafe Marcus Antonius.
The Pink House is wheelchair accessible (via the side entrance) and has a wheelchair accessible bathroom, Marcus Antonius is not wheelchair accessible. Click here for a map of the venue.
We are currently looking for sign language translation. If you already know that you’re going to want a translator, let us know and we’ll try to make sure out translator can meet your needs.
Contact us if you need more accessibility information, we’re always happy to help. Email: info (at) transgendernijmegen.nl

Geen automatische alt-tekst beschikbaar.

Most of the descriptions of the program are here!
The language mentioned for each item is the language of the speakers. We try to offer live translation at as many items as possible. Which items will be announced. Consider volunteering as a translator so we can offer more translations!

10:30 – 11:00 Doors open
Location: Pink House Big Room (wheelchair accessible)

11.00-11.30 Opening
Anne van Doesburg (he/him), or Anne-Chris, or the Chaotic Black&White Doubter, 23 years old, studying Writing For Performance at HKU Utrecht, writers themselves into disappearances to sail in this world and all its infinite doubts, and the bodily home in which he lives. Poetry wrapped in a theatrical cover.
Location: Pink House Big Room (wheelchair accessible)
Language: Dutch – With translation to English

11:30 – 12:45 What is good trans representation?
What is good trans representation? What do we look for in transgender visibility? When is it harmful? Who is not being seen? These are some of the questions we’ll ask a panel of transgender organizers, artists and people who have chosen to share their own faces and stories with the world in a transgender visibility campaign.
Location: Pink House Big Room (wheelchair accessible)
Language: English – with translation to Dutch

13.00-14.15 Sport & Transition
Practicing a sport is an intense bodily activity, as well as being highly gendered… There is a hyperfocus on “men” and “women”. So what happens to you as an athlete when your gender-identity starts to shift, along with your body under the influence of hormone-therapy? Here, several transgender athletes tell their story and how they dealt with the changes.
Location: Pink House Big Room (wheelchair accessible)
Language: Dutch – with translation to English

13.00-.14.15 Sex Worker Rights In The Netherlands
In ‘Sex workers rights 1.0.1.’ we’ll have a look at the current sex workers rights situation in the Netherlands. Sex worker stigma, the prostitution regulation law as well as the different specializations of sex work and their specific challenges will be explained. There will be plenty of room for questions and to ask for specific clarification on certain topics. The presentation will be held by sex work expert and former PROUD chairperson Yvette Luhrs. Yvette is a current sex worker with a career in pornography and webcamming.
Location: Marcus Antonius (not wheelchair accessible)
Language: English – with translation to Dutch

13.00-.14.15 What Is Queer?
What is Queer? A curse word, Netflix’ Queer Eye, Straight Queer Alliance, Queer as Folk… what does queer actually mean? In this interactive and educational workshop we will explore concepts around queerness. Who is queer? What is queer?* Where is queerness? Through a critical approach, we will try to answer these questions together, hoping to provide all participants with some clarity on the topic of queerness. All participants are encouraged to bring pens and paper** to create their own queer dictionary. Concepts that will be explored (and hopefully explained) are: queer, pronouns, cis, trans, gender identity, gender performance/expression, queer aesthetic, passing, sexuality, alphabet soup (LGBTTQQIAP+), decolonization, intersectionality.
* if you don’t know what queer means, please attend this workshop – there’s room for questions, mistakes and improvements
** or any other writing/drawing materials
Facilitators: Nienke is a white, non-binary femme trans person with an infinite amount of mental and physical disabilities. Although they enjoy queer theory, their interests go out to queer practices most of the time: activism, caring, endless meetings, make-up and the casual unicorn/queer/glitter reference. Lee is a fat, nonbinary non-black person of colour with multiple mental and physical disabilities. They engage in queer theory and queer practices both within and outside of academia. You can usually find them engaging in online activism, binge watching shows, writing, or taking pictures of their cat. Their archive of queer memes is quite impressive.
Location: Pink House Small Room (wheelchair accessible)
Language: English – without translation

14.30-15.45 Non-Binary conversations
This workshop focuses on the input and experiences of participants who identify themselves as non-binary and those who are searching for their gender identity. Subjects like: What does non-binary identity mean to me? What do I encounter in daily life? How do I communicate my identity to my environment? Can I change gender identities?
Location: Marcus Antonius (not wheelchair accessible)
Language: English – without translation

14.30-15.45 Trans-led health care
Description to be announced
Location: Pink House Big Room (wheelchair accessible)
Language: Dutch – with translation to English

14.30-15.45 Penis Pleasure
Do you like penises? (if it is guy dick, girl dick, ladyck or nb dick) Do you have trouble coming up with anything else than moving up-and-down or are you experienced and do you know good tricks? In Penis Pleasure we are going to discuss and practice different techniques to pleasure your partner (or yourself). Because a rich and varried sexlife is fun for everyone, right?
Location: Pink House Small Room (wheelchair accessible)
Language: English – without translation

16.00-17.15 Trans & Body
For many transgender people their body doesn’t necessarily feel like part of their identity. That’s why this body is about our body and ourselves. We’ll examine what we find beautiful about our bodies. There is always something we might find joy in. We will also do a few (simple) exercises to be more aware of our body.
Jochem is a transactivist involved in many different activities and organisations. He is founder of the Trans & Bare weekend, which inspired this workshop. Before he became chronically ill, ee ran his own coaching practice.
Location: Pink House Big Room (wheelchair accessible)
Language: Dutch – with translation to English by Jochem himself

16.00-17.15 ZOUT. Live podcast recordinng
Zout is an intersectional feminist podcast in which four Cultural Sciences students speak with each other and their guests about politics, pop culture and patriarchal power structures, often with topics such as mental health and queerness. The podcast can be found on Soundcloud, Itunes and several podcatchers.
Location: Pink House Small Room (wheelchair accessible)
Language: Dutch – without translation

16:00-17:15 Poly Positivity – Open Mic
Share your best stories, jokes, anecdotes, poems, songs etc. about all the lovely, awkward, inspiring and hilarious experiences of being polyamorous.
Locatie: Marcus Antonius (niet rolstoel toegankelijk)
Lanuage: any – without translation

17.30-.18.45 Potluck
This part is organized by YOU. Luckily, it’s easy: just bring something to eat and put it on a table and we’ll all share what we have! Please clearly mark your food meat/vegetarian/vegan and gluten/gluten-free.
Location: Pink House Big Room (wheelchair accessible)

19.00-20.15 Writing & Asexuality
Micha Meinders tells us about a new novel he is writing! Asexuality is often the forgotten child of our queer family. Often invisible in daily life and in the media, where sexuality is very present. With his new book, Micha hopes to fill some of the emptiness in the lack of representation. But why? how? What are the challenges of telling a story that contributes more than just ‘look, asexual people exist!’.
Location: Marcus Antonius (not wheelchair accessible)
Language: Dutch – with translation to English

19.00-20.15 Trans & Sex
How does being transgender influence your sex life? What is beautiful about it and what is difficult? Does being trans open doors to new experiences or close them? Is there such a thing as non-gendered sex? How do experiences with sex change during transition? And just where does your partner fit in?
Location: Pink House Big Room (wheelchair accessible)
Language: English – with translation to Dutch

19.00-21.45 Photo Booth
Had a great time? Met new friends? Looking fabulous? Swing by the photobooth to immortalize good memories!
Location: Pink House Small Room (wheelchair accessible)

20:30 – 21:45 What makes your heart tick?
In this talkshow vreer wil talk with a trio of activists who are important to them. Vreer will talk with them about their life, activism and their passion. Guests are Dinah Bons, Jochem Verdonk en So Roustayar. All three have a history of activism on a lot of levels, ways and in a lot of areas. vreer thinks you should get to know them better and this night is the perfect opportunity. Because binary schminary.
Location: Pink House Big Room (wheelchair accessible)
Language: Dutch – with translation to English

22:00-23:00 Bar
Location: Pink House Big Room (wheelchair accessible)

Geen automatische alt-tekst beschikbaar.