Zaterdag 5 oktober 2019: Buiten de Binary dag!

Deze pagina gaat over het evenement in 2019. Wil je naar 2021, klik hier!
This article is about the event in 2019. To view the 2021 event, click here!
Duidelijkheid is vaak best wel lekker. Bijvoorbeeld om te weten of je een cola of een biertje krijgt, met of zonder ijs. Maar mensen zijn zelden zo duidelijk, en als we mensen in duidelijke hokjes proberen te duwen gaat er veel verloren. Tussen man en vrouw, tussen hetero en homo, tussen seksueel en aseksueel, tussen alle hokjes zit ook nog wat, de ruimte van… nou ja, van al het andere.
Op 5 oktober 2019 organiseert de Transgendergroep Nijmegen voor de 6de maal een dag vol workshops, lezingen, films, debat en meer over de ruimte buiten de hokjes. Om die ruimte te onderzoeken, namen te geven en die namen weer uit te gummen, en vooral om die ruimte te vieren.Kom langs en ontdek de veelzijdigheid en veranderlijkheid van seksualiteit, gender, verlangen, fantasie, uiterlijk, innerlijk, lichaam, identiteit en de rest. En breng je eigen veelzijdigheid mee natuurlijk!

Deelname is gratis en inschrijven is niet nodig! Het programma vind je hieronder en op ons facebook event.

5 October = Beyond the Binary Day!
Clear answers can be nice. Like when you want to know whether you will get a soda or a beer, with or without ice. But when we try to put clear labels on people a lot gets lost. Between man and woman, between straight and gay, between sexual and asexual, between all labels there is space, the space of.. well, of everything else.
On October 5th, 2019, the Transgendergroup Nijmegen holds its 5th Beyond the Binary day. A day full of workshops, movies, debates, presentations and more about the space beyond labels. To explore that space, give names to it, tear those names of again and most of all to celebrate that space. Drop by and discover the versatility and fluidity of sexuality, gender, desire, fantasy, appearance, personality, body, identity and everything else. And bring your own versatility of course!

Free event, no registration required. The progam can be found below and on our facebook event.

Programma – Program

Roze Huis Kleine Zaal

Pink House Small Room

Roze Huis Grote Zaal

Pink House Big Room

Marcus Antonius Achter

Marcus Antonius back room

Marcus A. Voor

Marcus A. Front

10:30

Inloop – Welcome

11:00 – 11:30

Opening act

12:00 – 13:15

Trans voor beginners vragenuurtje

Trans for beginners Q&A

Aseksualiteit & Seks hebben? Panel

Asexual & Having sex? Panel

Trans & schoonheids-idealen groepsgesprek

Trans& Beauty Standards group conversation

Bar + infostands

13:45 – 15:00

Model tekenen workshop

Life Drawing workshop 1

 

Intersekse & Religie lezing/gesprek

Intersex & Religion presentation/conversation

Spanking en domineren workshop

Spanking en domination workshop

Bar + infostands

15:30 – 16:45

Trans & Social Media groespgesprek

Queer Pride Groningen

Seksspeeltjes workshop

Sex Toy workshop

Bar + infostands

17:15 – 18:30

Kledingruil

Clothing Swap

Non-Binair Ouder Worden panel

Nonbinary Aging Panel

Trans Sekswerkers
panel

Trans Sexworkers panel

Bar

18:30 – 20:00

Kledingruil

Clothing Swap

Neem-iets-mee Eten + horeca

Potluck Food + bar

Bar

20:00 –

 

Start Qtopia ommetje

Start Qtopia walking tour

Bar

Nederlandse beschrijvingen

11.00-11.30 Opening door Jeff van Reen
Jeff van Reen is student theatermaker, spoken word artist, huisdichter van TransAmsterdam, geeft workshops over spoken word, poëzie en theater, en is projectleider bij TransAmsterdam.
Roze Huis grote zaal

12.00-13.15 Trans voor beginners vragenuurtje
Beschrijving volgt
Nederlandstalig
Roze Huis kleine zaal

12.00-13.15 Aseksualiteit & seks hebben? Panel
Sommige mensen die aseksueel zijn hebben nooit seks, anderen wel. Er zijn heel veel verschillende manieren waarop je als aseksueel persoon met seks kunt omgaan. We spreken een panel van aseksuele mensen voor wie seks geen, weinig of juist een grote rol in neemt in hun leven.
Nederlandstalig
Roze Huis grote zaal

12.00-13.15 Trans & Schoonheidsidealen, groepsgesprek.
Een ruimte om te praten over hoe we schoonheidsidealen benaderen, verdraaien en opnieuw definieren als trans mensen.
Engelstalig
Marcus Antonius Achter

12.00-17.00 Bar en Info-stands
Tijd voor een pauze? Haal een drankje aan de bar, rust uit in het zitgedeelte en bekijk de flyers, tijdschriften, zines, boekjes en buttons van de Transgendergroep Nijmegen en het Paperjam collectief! Dit Amsterdamse printcollectief drukt materialen over heel veel thema’s maar zal vandaag vooral haar favoriete queer publicaties meebrengen.
Nederlands & Engels
Marcus Antonius voor

13.45-15.00 Model tekenen workshop
Beschrijving volgt
Engelstalig
Roze Huis kleine zaal

13.45-15.00 Intersekse en religie
Hoe wordt er in grote lijnen vanuit religies naar mensen met intersekse gekeken, en hoe staan mensen met een intersekse conditie in hun geloof? In deze lezing kijken we met een brede blik naar dit thema. Petra Ybeles Smit, theologe en zelf intersekse, verteld.
Nederlandstalig
Roze Huis grote zaal

13.45-15.00 Spanking en domineren workshop
Brenda (zij/haar) geeft een introductie in spelen met macht. Waar kun je iemand veilig slaan als je speelt met pijn? Hoe bouw je de spanning op? En hoe communiceer je met je partner over of die het nog leuk vindt zonder de sfeer van dominatie te doorbreken? Dit en meer vragen voor beginners komen aan bod. Je kunt het beste naar deze workshop komen met een partner of vriend bij wie je je veilig voelt en met wie je goed kunt praten over wat je wel en niet prettig vindt. Je kunt bij iedere oefening zelf bepalen of je meedoet of alleen kijkt. Er wordt niets van je verwacht.
Nederlandstalig
Marcus Antonius achter

15.30-16.15 Transgender & Social Media groepsgesprek
Beschrijving volgt
Engelstalig
Roze Huis kleine zaal

15.30-16.15 Queer Pride Groningen, presentatie
Het Queer Pride Groningen comite is gevormd uit vertegenwoordigers van diverse activistische, feministische en queer organisaties en collectieven die ontevreden zijn over de manier waarop Pride in het land georganiseerd wordt, vaak ten koste van gemarginaliseerde groepen binnen de LHBTQIA+ gemeenschap zoals trans mensen, en queer en trans mensen van kleur, en gefocussed op een cisheteronormatief wit publiek. Samen bouwen zij een Pride zonder commercie, met een inclusieve benadering en een nadruk op de meest gemarginaliseerde, gefocssed op gemeenschap en gebaseerd op pride als protest. Queer Pride groningen deelt hun ervaring in 2019 en misschien zelfs hun plannen voor 2020.
Engelstalig
Roze Huis grote zaal

15.30-16.15 Seksspeeltjes workshop
Het is vaak lastig om te weten waar je moet beginnen bij seksspeeltjes! Hoe voelen ze, waar moet je op letten qua materiaal en vorm? Hoe groot/klein zijn ze en… wat voor functie zoek je? Zeker als je lichaam daarbij ook nog eens in verandering is en alle regels van stimulatie en sensitiviteit uit het raam gegooid worden kan het best spannend zijn! Daarom hebben wij twee zeer ervaren testers een flinke verzameling van hun speeltjes mee laten nemen om uit te leggen en te laten zien! Ook verteld een trans persoon over hun verander(en)de blik op toys tijdens transitie. Kom kijken, voelen, vragen en bespreken!
Marcus Antonius achter

17.15-20.00 Kledingruil
De regels zijn simpel: Neem een aantal (gewassen en niet kapotte) kledingstukken mee die je zelf niet meer hoeft, hang of leg ze in onze ruilhoek en zoek maximaal evenveel andere stukken uit als je hebt mee genomen. Heb je veel kleding meegebracht? Wees dan sociaal en kies niet meteen 10 nieuwe kledingstukken uit maar begin met een paar en geef anderen ook een kans iets leuks te zoeken. Ook toegestaan op de ruil: schoenen, tassen, sierraden, ongebruike make-up.
Roze Huis kleine zaal

17.15-.18.30 Non-Binair ouder worden. Panel
Verhalen over non-binair zijn of op een andere manier niet in man/vrouw hokjes passen gaan vaak over jongeren. Maar non-binair zijn we ons hele leven. In dit panel bespreken we de ervaring van non-binair zijn en ouder worden. Hoe is het als niemand in je queer gemeenschap nog de woorden gebruikt waarmee jij uit de kast bent gekomen? Als je als begin-40’er al merken dat je de oudste non-binaire persoon bent die je kent? En hoe moet dat later, non-binair zijn in het bejaardenhuis?
Moderator Bay Hagebeek, 47 jaar, die/hij/zij. Nonbinair transmasculien. Ondernemer, boeddhist, kritisch optimist., spreekt met:
• Marije, 40: Pas op latere leeftijd ben ik me gaan realiseren dat ik me identificeer als non-binary, ik was 35 oid. Daarvoor wel al lange tijd me bezig gehouden met onderwerpen als gender en seksualiteit, maar altijd in relatie tot anderen, als organisator, schrijver, facilitator. Nu is het ook veel meer een persoonlijk onderwerp geworden. Verder run ik het Platform voor Seksualiteit en maak ik de podcast Ongehoord.
• Kristianus van der Waag, 68 jaar, geuzennaam: ‘KristiAnus Queer Gender verrassing’. In mijn dagelijks leven zet ik ,middels mijn outfits, mensen graag aan het denken over de vastgeroeste binaire beelden: man/vouw, zwart/wit, min/plus et
• vreer, binnenkort 57, werkt in de lokale politiek in Amsterdam in de enige relevante politieke partij. Genderqueer/non-binair/agender sinds ongeveer 25 jaar. Toen ik een half jaar met mijn transitie bezig was ontdekte ik ‘gender outlaws’, nooit goedgekomen.
Nederlandstalig
Roze Huis grote zaal

17.15-18.30 Transgender & Sekswerker zijn
Hoe is het om sekswerk te doen als je transgender bent? Wat is het effect van twee stigmas tegelijk? Tegen welke uitdagingen loop je aan en hoe ga je daar mee om? We spreken een panel van vier sekswerkers over de dagelijkse praktijk van hun werk.
Marcus antonius achter

18.30-20.00 Potluck eten
Dit deel organiseren jullie! Gelukkig is het makkelijk: neem allemaal iets lekkers mee, zet het op tafel en we delen samen alles wat er is. Zet duidelijk op je gerecht of het vlees/vegetarisch/veganistisch is en gluten/gluten-vrij.
Roze Huis Grote Zaal

20.00-22.00 Ommetje van Qtopia
Tijdens de nacht van de ommetjes presenteert Qtopia met trots de locaties van de tweede editie van het Qtopia Queer Arts festival dat 4 oktober is begonnen en tot 20 oktober zal duren! Het ommetje bezoekt de locaties en kijken we naar het werk van de kunstenaars die exposeren tijdens het festival. Samen met Suus te Braak vertelt curator Luca Soudant over de editie van dit jaar terwijl je tijdens de wandeling ook nog de Queer geschiedenis van de stad Nijmegen te horen krijgt. Het ommetje start om 8 uur bij het Roze Huis en eindigt om 22.00 bij NEUS, waar iedereen vervolgens kan aansluiten bij het openingsfeest van Qtopia Queer Arts Festival 2019.
Nederlands en Engelstalig
Start Roze Huis

English descriptions

11.00-11.30 Opening act by Jeff van Reen
Jeff van reen is a theatre student, spoken word artist house poet of TransAmsterdam, gives workshops about spoken word and is projectleader at Trans Amsterdam.
Pink House Big Room

12.00-13.15 Trans for beginners Q&A
Description to be added soon
Nederlandstalig
Pink House Small Room

12.00-13.15 Asexual & Having sex? Panel
Some asexual people never have sex, others do. There are many ways that asexual people relate to sex. We talk to a panel of asexual people for whom sex has no, little or a big place in their lives.
Dutch
Pink House Big Room

12.00-13.15 Trans & Beauty Standards, group conversation
A space to talk about how we relate to, subvert and redefine beauty standards as trans people
English
Marcus Antonius Back Room

12.00-17.00 Bar en Info-stands
Need a break? Get a drink at the bar, rest in the seating area and check out the flyers, magazines, zines, books and buttons of the Transgendergroup Nijmegen and the Paperjam Collective! This Amsterdam-based printing collectie prints materials on many topics but will today mostly bring their favourite queer publications.
Dutch & English
Marcus Antonius Front

13.45-15.00 Life Drawing workshop
Description to be added soon
English
Pink House Small Room

13.45-15.00 Intersex and religion
How, in broad strokes, do religions look at intersex people and how do intersex people look at religion? In this presentation we take a broad look at this topic.
Dutch
Pink House Big Room

13.45-15.00 Spanking and domination workshop
Brenda (she/her) gives in introduction to playing with power. Where can you safely hit someone if you’re playing with pain? How do you build tension? And how do you communicate with your partner about whether they’re enjoying themselves without breaking the mood of domination? These and more questions for beginners will be answered. It’s best to attend this workshop with a partner or friend that you feel safe with and can communicate well with about your likes and dislikes. For each exercise you can decide whether you want to participate or just watch. You’ll never be expected to do anything.
Dutch
Nederlandstalig
Marcus Antonius Back Room

15.30-16.15 Transgender & Social Media
In this structured talk, she will try to center the conversation on social media as a tool for us to connect, while also talking about the limitations the medium has towards connection between folks with different views. The bottom line is creating a caring community that can support itself online and offline.
Lu, short for Lucía, she/her, is a Brazilian transfemme immigrant living in the Netherlands. Lu has a bachelor in communication studies and has previously worked as a community manager, though now she uses the knowledge gained in the field to help strengthen the (queer) communities she is part of. A member of the Utrecht Queer community, Lu hosts the 2QT support group for trans* queers in Utrecht and has been part of non-binary groups on facebook since her transition. She is constantly studying gender in both a personal and political level, while working to share and develop more knowledge on the field. She has also been part of the Genderclowns crew since april 2017, organizing the Gender Bending Queer Party in Rotterdam as well as several workshops on themes such as safer spaces and diversity.
English
Pink House Small Room

15.30-16.15 Queer Pride Groningen, presentation
The Queer Pride Groningen committee, formed of representatives from various activist, feminist and queer organizations and associations that are unsatisfied with the way that many Prides around the country are organized, often to the detriment of marginalized groups within the LGBTQIA+ community, such as trans people, queer and trans people of colour, and so on – and instead focused on a cisheteronormative white audience. Together they build a Pride with no corporate involvement, an inclusive approach focussed on the most marginalized, community-focused and based on pride as a protest. Queer Pride Groningen shares their experiences of 2019 and maybe even their plans for 2020.
Engelstalig
Pink House Big Room

15.30-16.15 Sextoy workshop
Description to be added soon
Marcus Antonius Back Room

17.15-20.00 Clothing Swap
The rules are simple: Bring your (cleaned) clothes, shoes, bags, accessories and unused make up. Put them in the clothing swap area and take up to as many items as you brought with you. Did you bring a lot of clothing? Then be nice and do not immediately pick 10 new items, start with a few so others also get a chance to browse.
Pink House Small Room

17.15-.18.30 Non-Binary aging
Stories about being non-binary or not fitting the man/woman labels are often about young people. But we’re not-binary our whole life. In this panel we talk about the experience of non-binary aging. What’s it like when no one in your queer community uses the words that you once used to come out? When you find out that you’re the oldest non-binary person you know even when you’re in your early 40’s? And what about the future, being non-binary in elderly care?
Moderator Bay Hagebeek, 47 years, they/he/she. Transmasculine nonbinary. Entrepreneur, buddhist, critical optimist, talks with:
• Marije, 40: I realized I was non binary at about 35. Before that, I have long taken an interest in gender and sexuality, but always in relation to others, as an organizer, writer, facilitator. Now, it’s much more personal. I run the Platform voor Seksualiteit and make the podcast Ongehoord.
• Kristianus van der Waag, 69 years, reclaimed nickname: KristiAnus Queer Gender surprise. In my daily life I use my outfits to get people to question their rigid binaries: man/woman, black/white, less/more, etc.
• vreer, running 57, working in local politics in Amsterdam for the only relevant political party in the country. Genderqueer/ononbinary/agender since some 25 years,. Half a year into my first gender transition I found out about “gender outlaws”, never found a cure.
Dutch
Pink House Big Room

17.15-18.30 Trans sexworkers panel
What is it like to do sexwork when you are transgender? What is the effect of exeriencing two stigma’s at once? Which challenges arise and how do you deal with them? We speak to a panel of four sexworkers about their day to day working lives.
Marcus Antonius Back Room

18.30-20.00 Potluck
This part is up to you! But it’s simple: everyone brings something jummy, put it on the table and we all share everything we have. Clearly label your dish meat/vegetarian/vegan and gluten/gluten-free.
Pink House Big Room

20.00-22.00 Night stroll by Qtopia
It’s the ‘Night of the strolls’. Qtopia proudly presents the locations of the 2nd annual Qtopia Queer Arts Festival that started on the 4th of October and will continue until October 20th! This city walk takes you to the locations where you will see the work of the artists. Suus te Braak en curator Luca Soudant will tell you about this year’s edition and take you through the queer history of the city of Nijmegen. The stroll starts at 20.00 at the Pink House and will end at Neus, where everyone is welcome to join the opening party of the Qtopia Queer Arts Festival 2019.
Dutch and English
Start at the Pink House