De maand mei op een rij


In de Week van 27 mei is het Roze Week en daarom zijn er in de hele maand mei extra activiteiten voor HLBT’s in Nijmegen. Dit jaar is ook het thema transgender goed vertegenwoordigt. Bij deze een overzicht.  

Donderdag 9 mei is onze eigen café avond in café De Meermin aan de Bloemerstraat 2 in Nijmegen. Niets nieuws onder de zon maar wel heel leuk. Omdat de dames van café De Meermin ook wel eens een weekje vrij hebben is er 23 mei geen café avond in De Meermin.

Woensdag 15 mei: Trans* 101 in De Klinker

Vreer geeft vanuit een genderqueer perspectief aan hoe trans* werkt en wat de betekenis is van trans als lens op genderverhoudingen. Daarbij gaat zhij in op maatschappelijke ontwikkelingen, en geeft een kritische blik op de Beweging. Door zhaar persoonlijkkheid roept Vreer altijd vragen op die zhij zelden beantwoordt maar vooral terugkaatst.
Gratis, in De Klinker, Van Broeckhuysenstraat 46 te Nijmegen.
Voorafgaand is er soepcafe. Vanaf 18:30 Soep, brood en salades voor donatie.

Vrijdag 17 mei: Talkshow de Vrijplaats heeft het thema ‘Transgender’

Te gast zijn Maria Foerier schrijfster van de roman “Mooie Jongens” en Maxim Februari, schrijver van “De Maakbare Man” en zelf transgender.
Bibliotheek De Marienburg, Marienburg 20 6511PS Nijmegen. Van 20:00 tot 22:30 – toegang: rond de 10 euro, kaartverkoop vooraf via www.bibliotheekgelderlandzuid.nl

Vrijdag 24 mei: Voorstelling Theater AanZ

Theater AanZ heeft samen met transgender jongeren een korte theatrale collage ‘Beeldenstorm1’ ontwikkelt om aandacht te vragen voor voorlichting over (trans)genderdiversiteit onder jongeren. Neem voor meer informatie contact op met Theater AanZ.
 
Maandag 27 mei t/m donderdag 30 mei: Dito Roze Week
Dito organiseert de hele week diverse activiteiten voor homos, lesbiennes, biseksuelen en transgenders op de Radboud Universiteit. Hier is het hele programma van Dito’s Roze Week te vinden. Met een themadag Coming Out, een workshop zelfverdediging, een etentje en een lunch, een ontmoeting met Roze in Blauw, een film, theatersport, het einddebat en de borrel: http://www.ru.nl/studenten/actueel/nieuwsbrief/vm-maandelijkse/roze-week-dito!/

Dinsdag 28 mei: Cultuur op de Campus film ‘Laurence Anyways’ met intro van Joy

In dit rauwe, realistische drama van Xavier Dolan volgen we de transformatie van Laurence Alia van man tot vrouw. Dit heeft ingrijpende gevolgen en vooral voor haar relatie met Fred, de vrouw van haar leven. De film wordt ingeleid door onze eigen Joy van de Transgendergroep Nijmegen.
Radboud universiteit Collegezalencomplex, Mercatorpad 1 6525HS Nijmegen. Van 19.30 tot 22:45, toegang 1,50 euro.

En eigenlijk niet in mei maar ook heel interessant:

Zondag 9 juni: LUX Roze Borrel en Film ‘Whatever Will Be’

VillaLUX draait bij haar maandelijkse Roze Borrel de documentaire ‘Whatever Will Be’, een portret van enkele transgender vrouwen in Nederland die twijfelen of ‘de operatie’ voor hen de juiste keus is.
VillaLux, Oranjesingel 42 6511NW Nijmegen. Film vanaf 14.30 uur. Film rond de 10 euro, borrel gratis toegang.