Februari 2017: Jubileum

In februari 2007 was de allereerste avond van de Transgendergroep Nijmegen (we heetten toen nog Transgender Oost) en dat is dus binnenkort al 10 jaar geleden! We hebben besloten dit heugelijke feit maar de hele maand te vieren! Er zal een tentoonstelling komen, verschillende activiteiten rond de thema’s terugkijken en vooruitkijken, en natuurlijk een groot feest!

Ben je actief in fora, facebook groepen of organisaties waar misschien nog voormalig bezoekers van onze groep komen? Help ons ze te vinden! Deel onze berichten over het jubileum zodat we zoveel mogelijk bezoekers uit de vroege jaren van onze groep kunnen betrekken bij het jubileum.

Het programma voor zo ver dit nu bekend is:

Vrijdag 3 februari, 17.00 uur – 23.00: Opening Tentoonstelling & Jubileummaand

Roze Huis, St. Antoniusplaats 1, Nijmegen
We beginnen onze jubileummaand goed met de opening van onze tentoonstelling ’10 jaar Transgendergroep Nijmegen’ met prachtige foto’s van fotograaf Frans Eppink en een lezing van historicus en documentairemaker Alex Bakker over de geschiedenis van transgenders in Nederland, de kenner van deze historie in ons land. Eigenlijk zijn er deze avond 3 openingen in 1 want we openen op deze avond onze jubileumweek, onze tentoonstelling EN lanceren officieel onze nieuwe sportgroep. Mis het niet!

HET PROGRAMMA:
17.00 Inloop
18.00 Feestelijke opening, met sprekers, film en natuurlijk bubbels
18.30 Tentoonstelling te zien en borrel
20.00 Lezing Alex Bakker over de geschiedenis van transgenders in Nederland
21.00 Voortzetting borrel

Op deze heugelijke avond zal ook het gloednieuwe Bi Cafe van COC Nijmegen met ons samen komen borrelen, om maar meteen van deze heugelijke avond een plek te maken voor verbinding en vooruit kijken.

Zondag 5 februari, 19:30 – 21:30: Sportavond

Gymzaal Palembangstraat/Molukkenstraat 1, Nijmegen
(kleedkamer open vanaf 19:15)

Onze nieuwe sportgroep bijt de spits af. We gaan vanaf 2017 iedere maand lekker samen sporten. We spelen deze avond Voetbal en tafeltennis en er is een workshop akrobatiek. Klik hier voor meer informatie. 

 

Donderdag 9 februari, 19.30 – 23.00: Avond over levensgeluk lang na de transitie 

Roze Huis, St. Antoniusplaats 1, Nijmegen
Wanneer transgenders in de media verschijnen zijn dit bijna altijd mensen die midden in hun transitie zitten of er net mee klaar zijn. Maar hoe gaat het met transgenders 10, 20 of 30 jaar na hun transitie? Speelt transgender zijn dan nog een rol? Zijn er uitdagingen die blijven? Op deze avond gaan we dieper in op levensgeluk op de lange termijn.

Dinsdag 14 februari, 19.30u – 23.00u: Avond over ‘Jong in transitie’
Roze Huis, St. Antoniusplein 1, Nijmegen

Hoe is het om jong in transitie te zijn gegaan? Wat is de invloed van transitie en genderteams op de beleving van je jeugd als transgender? Deze avond gaan we in gesprek met ervaringsdeskundigen.

Zaterdag 18 februari, 13.30 – 17.30: Middag over Transgender Ouderen en Zorg

Roze Huis, St. Antoniusplaats 1, Nijmegen
De zorg voor o.a. ouderen is sinds 2014 gedecentraliseerd van nationaal niveau naar de gemeente. Daarbij is tegelijk bezuinigd en ingezet op zo lang mogelijk zelfstandig wonen en grotere inzet van het sociaal netwerk.
Transgender ouderen zijn binnen de nieuwe zorg een kwetsbare groep. Ze hebben vaak een zeer beperkt sociaal netwerk en een hoog percentage voelt zich eenzaam. Om steun te vinden bij mede-transgenders moet men vaak ver kunnen reizen. Tegelijk leeft een derde van de alleenstaande transgenders onder de armoedegrens waardoor ze volledig afhankelijk zijn van de vergoede zorg wanneer het sociaal netwerk tekort schiet. Tenslotte lopen transgenders ook in contact met zorgverleners nog tegen veel onwetendheid en vooroordelen aan.
Als ‘kleine groep’ staan transgenders niet op de agenda van de meeste gemeenten. Hoe zorgen we voor meer aandacht voor de situatie van transgender ouderen? Hoe beschermen we transgenders tegen de combinatie van isolatie, taboe, armoede en onwetendheid? Hoe bestrijden we eenzaamheid? En wat werkt er nou echt bij het tot stand brengen van transvriendelijkere zorg?
Over al deze vragen gaan wij in gesprek met transgenders, activisten, zorgverleners en beleidmakers.

Vrijdag 24 februari, 19.30 uur – 02.00: Groot Feest!
Café Marcus Antonius,
St. Anthoniusplaats 15, Nijmegen

Bij een jubileum hoort natuurlijk ook een groot feest! Op dit feest hopen we alle geweldige bezoekers uit de afgelopen tien jaar opnieuw samen te brengen onder het genot van live muziek, DJ’s en een paar verrassingen.
Van te voren is er de gelegenheid de tentoonstelling 10 jaar Transgendergroep Nijmegen te bezoeken in het Roze Huis, geopend van 18.00 tot 21.00.