Februari 2017: Februari in het teken van transgenders

Door de leden van Transgendergroep Nijmegen is hard gewerkt om er een mooie tentoonstelling van te maken in het Roze Huis. (Foto: Maaike van Helmond)

Door de leden van Transgendergroep Nijmegen is hard gewerkt om er een mooie tentoonstelling van te maken in het Roze Huis. (Foto: Maaike van Helmond)
“Een veilige plek voor transgenders om ‘gelijkgestemden’ te ontmoeten”, zo omschrijft Cas van Mieghem (29) Transgendergroep Nijmegen. Een groep die deze maand haar tienjarig bestaan viert. “Meteen een mooie gelegenheid om onszelf weer wat meer in the picture te spelen naar de buitenwereld.”

Nijmegen – Transgendergroep Nijmegen pakt het jubileum groots aan door de hele maand februari in het teken te laten staan van transgenders, in een stijl die de stad inmiddels van deze groep gewend is: met een groot aantal inhoudelijke en verbindende activiteiten. “Zo is er de hele maand een tentoonstelling te zien in het Roze Huis, vinden er drie thema-avonden plaats en starten we deze maand ook met een maandelijkse sportgroep voor transgenders.” Natuurlijk wordt de jubileummaand groots afgesloten met een feest in Marcus Antonius op vrijdag 24 februari. “En al deze activiteiten staan open voor iedereen die maar geïnteresseerd is.”
Hiermee zet Transgendergroep Nijmegen in op een zichtbare plek in het Nijmeegse stadsleven en op inhoudelijk bijdragen aan de emancipatie van transgenders en de acceptatie van alle vormen van genderdiversiteit. “Er bestaat namelijk nog steeds veel onwetendheid over wat genderdiversiteit nu precies is. Op zich begrijpelijk, aangezien er geen eenduidige omschrijving voor is waardoor het alleen echt goed te begrijpen is wanneer je er zelf mee te maken hebt.” Daarvoor is volgens Cas de Transgendergroep juist zo’n fijne plek. “Een plek waar je onder gelijkgestemden bent en waar je ook terechtkunt met je vragen. Ik voelde me hier meteen ontzettend welkom toen ik rond mijn 23e voor het eerst naar binnen stapte. Hier zijn geen (voor)oordelen, waardoor je de kans krijgt om echt jezelf te zijn.”
Om toch wat meer bekendheid te geven aan wat genderdiversiteit zoal omvat, geeft Cas regelmatig voorlichting op scholen. “Het creëren van begrip is het begin van acceptatie. En juist daarom is het ook zo belangrijk voor ons om tijdens deze jubileummaand naar buiten te treden als groep. Tien jaar is niet niks en dat mag gevierd worden!”

 

Origineel op De Brug Nijmegen