Transgenders gaan samen sporten in Nijmegen

De transgendergroep gaat allerlei sportavonden organiseren in de sportzaal.

De transgendergroep gaat allerlei sportavonden organiseren in de sportzaal. © Eppink Fotoproducties
 

NIJMEGEN – Nijmegen krijgt de eerste sportgroep voor transgenders. Met maandelijkse sportavonden wil de Transgendergroep Nijmegen de drempel voor transgenders om te gaan sporten verlagen.

Het is volgens coördinator Rense Havinga de eerste sportgroep in Nederland die zich op transgenders richt.

Nodig
Het is hard nodig, zo zegt hij. „Veel transgenders zijn volop aan het sporten voor hun transitie, maar durven het daarna niet goed meer. Dat komt bijvoorbeeld omdat ze zich niet thuis voelen in een mannen- of vrouwenkleedkamer. Sommigen zijn bang om niet geaccepteerd te worden in hun team of vinden het lastig om met hun lichaam geconfronteerd te worden tijdens het sporten. Graag willen we de drempel verlagen en transgenders weer in beweging krijgen.”

Sportdag
Eerdere jaren hield de Transgendergroep eens per jaar een sportdag. „We dachten dat het daarna wel goed zou komen, dat ze vanzelf wel weer zouden gaan sporten. Helaas had een jaarlijkse sportdag te weinig effect”, zegt Havinga.

Apenkooien
De groep sport maandelijks in de sportzaal aan de Palembangstraat. In 2017 zijn de avonden gratis. De eerste avond stond in het teken van acrobatiek, tafeltennis en voetbal. Andere sporten die de komende maanden aan bod komen, zijn onder meer badminton, apenkooien, trefbal en rugby. Niet alleen transgenders zijn welkom, zegt Havinga.. „Ze kunnen ook familie of vrienden meenemen. Ook ouders met kinderen die transgender zijn, zijn welkom. We willen ons niet afscheiden, maar juist verbinden. Daarom gaan we ook samenwerken met andere clubs.”

Lees een uitgebreid verhaal en een interview met transgender Ted van Koelen in De Gelderlander van woensdag 8 februari  (blz.38-39)

 

Origineel op De Gelderlander