Vrijdag 29 maart: Interseksualiteit – Lezing door Miriam van der Have

Is het een jongen of een meisje? Dat is vaak de eerste vraag die mensen stellen als een kind geboren wordt. Blijkbaar is het geslacht van een kind nog belangrijker dan de gezondheid van het pasgeboren mensje. Je moet een jongetje zijn of een meisje.

Miriam van der Have heeft het Androgeen Ongevoeligheid Syndroom (AOS). Dat is een intersekse-conditie waarbij kinderen mannelijke ‘XY’ chromosomen hebben en een vrouwelijk lichaam: een letterlijke invulling van het woord intersekse: tussen de geslachten.

Maar mensen met een intersekse-conditie voelen zich meestal man óf vrouw. Voor de meeste mensen met een intersekse-conditie (AOS is slechts één van de vele intersekse-condities) is interseksualiteit geen identiteit maar een biologisch kenmerk.

Toch vind Miriam, voormalig voorzitter van AISNederland, dat er een organisatie moet komen die zich inzet voor de rechten van interseksuelen. Ze legt uit uit waarom zo’n organisatie nodig is en wat geleerd kan worden van LHBT-organisaties van. Ook gaat zij uitgebreid in op de problemen die mensen met een intersekse-conditie ervaren en waarom er meer aandacht moet komen voor de rechten van deze mensen.

De lezing wordt georganiseerd door de Transgendergroep Nijmegen en zal plaats vinden in het Roze Huis, St. Anthoniusplaats 1 te Nijmegen.

Vrijdag 29 maart, van 20.00 tot 22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur), toegang gratis.