Zaterdag 18 februari: Transgender ouderen en zorg

De zorg voor o.a. ouderen is sinds 2014 gedecentraliseerd van nationaal niveau naar de gemeente. Daarbij is tegelijk bezuinigd en ingezet op zo lang mogelijk zelfstandig wonen en grotere inzet van het sociaal netwerk.
Transgender ouderen zijn binnen de nieuwe zorg een kwetsbare groep. Ze hebben vaak een zeer beperkt sociaal netwerk en een hoog percentage voelt zich eenzaam. Om steun te vinden bij mede-transgenders moet men vaak ver kunnen reizen. Tegelijk leeft een derde van de alleenstaande transgenders onder de armoedegrens waardoor ze volledig afhankelijk zijn van de vergoede zorg wanneer het sociaal netwerk tekort schiet. Tenslotte lopen transgenders ook in contact met zorgverleners nog tegen veel onwetendheid en vooroordelen aan.
Als ‘kleine groep’ staan transgenders niet op de agenda van de meeste gemeenten. Hoe zorgen we voor meer aandacht voor de situatie van transgender ouderen? Hoe beschermen we transgenders tegen de combinatie van isolatie, taboe, armoede en onwetendheid? Hoe bestrijden we eenzaamheid? En wat werkt er nou echt bij het tot stand brengen van transvriendelijkere zorg?
Over al deze vragen gaan wij in gesprek met transgenders, activisten, zorgverleners en beleidmakers.